AMALAN DOA MUSTAJAB UNTUK HAMIL

Selawat Syifa’

DOA MUSTAJAB>>>DOA MENDAPATKAN ZURIAT

Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.

AYAT TUJUH

Sememang nya umat islam sinonim dan digalakan sentiasa berzikir dan berdoa kerana ianya pati ibadah,lihat dan carilah didalam AlQuran. Terdapat banyak himpunan doa yang diberikan Allah untuk dihayati dan bacalah setiap hari.Nabi Ibrahim A.s dan Nabi Zakaria A.s tidak pernah putus berdoa kepada Allah meminta agar dikurniakan anak yang soleh sehingga mereka uzur, baru dimakbulkan doa mendapat Zuriat.

Doa Nabi Ibrahim a.s

Ya Allah ! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan,terimalah uzur saya,sesungguhnya Engkau mengetahui hajatku,berikanlah permintaan ku dan Engkau mengetahui yang ada pada diriku,maka ampunilah dosa ku..berikanlah…

Doa Nabi zakaria A.s

Tuhan ku janganlah engkau tinggalkan daku seorang diri, padahal engkau tuhan yang paling baik dari segala orang yang mewarisi.

Surah Al-Anbiya 21:89
Tuhanku berikanlah kepadaku dari sisimu keturunan(anak) yang baik,sesungguhnya engkau Tuhan yang sangat mendengar doa

Doa sebelum berjimak

Dengan nama Allah ! jauhkanlah kami dari syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada apa yang Engkau kurniakan kepada kami(anak)

#Doa ini perlu diamal sebelum berjimak untuk menghindarkan dari gangguan syaitan keatas janin.

MENINGKATKAN AMALAN>>>

AMALAN SUKA BERSEDEKAH

Hadith yang diriwayatkan oleh Tarmizi dan ahmad diriwayatkan Ahmad.
Tatkala Allah mencipta bumi,maka bumi pun bergetar,Lalu Allah Allah mencipta gunung dengan kekuatan yang diberikan kepadanya,ternyata bumi terdiam.Para Malaikat kehairanan akan penciptaan Gunung tersebut.Kemudian mereka bertanya”Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-mu yang lebih kuat daripada gunung”.
Allah menjawab”Ada iaitu besi”(kita mafhum bahawa gunung batu pun boleh rata dikorek oleh bulldozer atau sejenis yang diperbuat daripada besi)
Para malaikat bertanya lagi”Ya Rabbi,adakah sesuatu dalam penciptaan-mu yang lebih kuat daripada besi?”
Allah Yang Maha Suci menjawab,”ada iaitu Api”(besi walau sekeras mana sekalipun cair di bakar api).Para Malaikat kembali bertanya “Ya Rabbi,adakah sesuatu dalam penciptaan-mu yang lebih kuat daripada api?”
Allah Yang Maha Suci menjawab,”ada iaitu Air”(api walau dahsyat mana sekalipun nescaya akan padam tatkala disiram air)).Para Malaikat kembali bertanya “Ya Rabbi,adakah sesuatu dalam penciptaan-mu yang lebih kuat daripada air?”

Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Sempurna menjawab,”Ada iaitu angin”(air disamudera yang luas akan serta merta terangkat,bergulung-gulung dan menjelma menjadi gelombang raksasa yang amat dasyhat,tiada lain kerana kekuatan angin. Angin ternyata memiliki kekuatan yang teramat dahsyat)Akhirnya para malaikat pun bertanya lagi”Ya Allah,adakah sesuatu dalam penciptaan-mu yang lebih dahsyat dari itu semua?”.
Allah Yang Maha Gagah dan Maha Dahsyat kehebatanya menjawab,”Ada ,iaitu amal anak adam yang mengeluarkan sedekah dengan tangan kanannya sementara tangan kirinya tidak mengetahuinya” Ertinya yang paling hebat ,paling kuat dan paling dahsyat sebenarnya adalah orang yang bersedekah tetapi tetap mampu menguasai dirinya sehingga sedekah yang dilakukannya bersih,tulus dan ikhlas tanpa ada unsure menunjuk-nunjuk ataupun diketahui oleh orang lain.
Maka berkaitan dengan ikhlas ini,Rasullah SAW mengingatkan dalam pidatonya ketika beliau sampai di Madinah pada waktu hijrah dari Mekah.”Wahai! segenap manusia!”Sesungguhnya amal itu tergantung kepada niat dan seseorang akan mendapatkan (pahala) sesuai apa yang diniatkannya”.
Oleh itu hendaknya, kita selalu mengiringi sedekah kita dengan niat yang ikhlas hanya kerana Allah semata-mata,,tanpa rasa ingin dipuji,dianggap dermawan,dihormati,dan lain-lain perkara yang dapat menjadikan sedekah kita menjadi sia-sia belaka.

GANJARAN BERSEDEKAH

Rasullah SAW menganjurkan kita agar memperbanyakan bersedekah agar rezeki yang Allah berikan menjadi bertambah berkah.
Allah memberikan jaminan kemudahan bagi orang yang bersedekah,ganjaran yang berlipatganda(700 kali) dan sebagai ganti sebagaimna Firman-Nya dan sabda Rasullah SAW “Allah Ta’ala berfirman”Adapun orang yang memberikan(hartanya dijalan Allah) dan bertakwa dan membenarkan adanya pahala yang terbaik(syurga)maka kami akan menyiapkan baginya jalan yang mudah”{Qs al lail(92):5-8}
Allah Ta”ala berfirman “perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya dijalanm Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuh tujuh butir,pada tiap butir seratus biji., Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi sesiapa yang dia kehendaki.Dan Allah Maha Luas(kurnia-nya) lagi Maha Mengetahui’{Al Baqarah(2):261}
Rasullah SAW bersabda :setiap awal pagi semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia dibumi,yang satu menyeru “Ya Tuhan, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kepada Allah”. Yang satu lagi menyeru “musnahkanlah orang yang menahan hartanya”@

SEDEKAH MENOLAK BALA

Orang-orang yang beriman sangat sedar dengan kekuatan untuk menolak bala,kesulitan dan perbagai macam penyakit,sebagaimana Rasulullah SAW bersabda”bersegeralah bersedekah,yang namanya bala tidak pernah mendahului dengan sedekah”. “Belilah semua kesulitanmu dengan sedekah”.”Ubatilah penyakitmu dengan sedekah”.@
Banyak dari kita yang sudah mengetahui dan memahami perihal anjuran bersedekah ini,,namun persoalannya,seringkali kita teramat susah untuk melakukannya kerana kekhuatiran bahawa kita salah memberi,sebagai contoh kadangkala kita enggan memberi sedekah kepada pengemis yang kita temui ditepi jalan dengan anggapan bahawa mereka menjadi peminta sedekah sebagai pekerjaan,malas dll. padahal sesungguhnya prasangka kita yang demikian adalah bisikan-bisikan syaitan laknatullah yang tidak rela melihat kita berbuat baik(bersedekah), mulai saat ini hendaklah kita hilangkan prasangka yang sedemikian kerana sedekah kita berikan sebagai bukti keimanan kita atas perintah Allah dan rasul-nya yang menganjurkan agar umatnya selalu bersedekah.
Masalah yang timbul akibat bersedekah yang tersalah sasaran bukan urusan kita,bersedekah dan bertakwalah kepada Allah yang satu,bayangkan lah kalau tidak ujud fakir miskin,pengemis,orang miskin dll kepada siapa lagi kita berbuat amal(bersedekah).mereka itu merupakan ladang amal bagi mereka yang beramal dan berkemampuan untuk bersedekah.
Walaubagaimanapun dalam dunia yang semakin gawat dan sibuk ini pemberian sedekah atau kalau kita termasuk orang yang tidak suka memberi sedekah kepada pengemis/peminta/ fakir miskin) dengan berbagai alasan dan pertimbangan maka biasakanlah bersedekah sebelum sholat Juma’at dan memasukkannya ke kotak-kotak sumbangan yang tersedia dan biasakan dengan memberi yang terpentingnya harus diiringi dengan keikhlasan.
Sedekah anda, walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah . Orang yang bakhil dan kikir dengan tidak menyedekahkan sebahagian hartanya akan rugi di dunia maupun akhirat kerana tidak mendapat keberkatan, dan sebenarnya, orang yang bersedekah adalah untuk dirinya juga. Sebab menginfakkan (belanjakan) harta akan memperoleh berkah dan sebaliknya menahannya adalah celaka.
Tidak menghairankan jika orang yang bersedekah diibaratkan orang yang melabur (invest) dan menabung di sisi Allah dengan jalan meminjamkan pemberiannya kepada Allah. Balasan yang akan diperolehnya berlipatganda. Mereka tidak akan rugi meskipun pada awalnya mereka kehilangan sesuatu.

AKAN TERUS MENGALIR

Dari abu Hurairah RAbahawa sesungguhnya Rasullah SAW telah bersabda,”Bila seorang hamba telah meninggal,segala amalnya terputus kecuali tiga perkara amal jariah,ilmu yang bermanafaat dan anak soleh yang mendoakanya”.

Advertisements

Tinggalkan komen

Tiada komen.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s